viernes, 9 de marzo de 2012

El cas de l'edifici amb la cara afaitada...

Un misteri inquietant em va sorgir al mirar la façana d'aquest edifici, la contemplava des de lluny i em donava compte que notava a faltar quelcom... la composició no és del tot simètrica...unes finestres balconeres, façana de maó vist...espera...aquestes diferències de coloració?

Gran Via de les Corts Catalanes, 863-865. Barcelona
Les taques de fum d'un àntic incendi? Potser els paraments arrebossats els van pintar i no van netejar gaire bé el maó...però la taca està fins a un nivell determinat...ja sé...hi havia un entapissat natural de plantes enfiladisses com l'heura i s'ha quedat ennegrida per les arrels...un altre suposició...
Però, hi ha un altre cosa... aquesta franja horitzontal de diferent tonalitat sota les balconeres...

Detall de la part central de la façana en les últimes plantes.
Coincideix amb el forjat de cada pis...i aquests pegats de ciment deuen tapar els caps de les bigues...

Detall de la part central de la façana.
I les baranes de les balconeres? són totes diferents... I les balconeres no tenen l'escopidor igual que les finestres...quina façana més rara!


Detall d'una balconera.
Efectivament, sembla que aquesta façana ha estat afaitada! Per causes que encara desconeixo, ho estic investigant, es van demolir els balcons d'aquesta façana...
Suposició 1: Els balcons presentaven lesions o patien algun tipus de patología que impedien el seu ús o representaven un perill per als mateixos usuaris o tercers, calia rehabilitar-los però el pressupost de les obres no es podía costejar per la comunitat o per la propietat i es va optar per l'opció més econòmica.

Suposició 2: No s'ha m'acut cap altre....i a vosaltres, estimats lectors?









10 comentarios:

  1. por lo que se ve tenía balcón y lo han suprimido....salut

    ResponderEliminar
  2. Eso parece...estoy investigando el por qué...

    ResponderEliminar
  3. Hola David...
    Sí, hasta hace unos 15 años aproximadamente (no recuerdo bien) este edificio tenia balcones.
    Las razones del "afeitado" oí que era por un icumplimiento a nivel urbanístico, el edificio gozaba de unos largos i estrechos balcones cuando no le pertenecia tenerlos.
    Espero te sea de ayuda para tu investigación :)

    ResponderEliminar
  4. Gracias :),
    por la información, pero me genera dudas...
    no creo que fuera por un inclumplimiento urbanístico...el vuelo de balcones se regula, principalmente, por la anchura de la calle y estamos en Gran Vía...los edificios adyacentes, algunos más modernos, tienen balcones...

    ResponderEliminar
  5. Una de les coses més interessants de la mirada de l'altre és que et fa veure allò que és a la vista però no es veu. Per qüestions d'economia, el cervell selecciona allò que és rellevant i prescindeix de la resta "contra la nostra voluntat". És curiós, oi? Sense l'altre no hi ha realitat completa.

    Res, David, que només volia dir que m'agrada que em fassis veure que aquest edifici està afaitat. Ara no podré viure tranquil fins que no en treguis l'entrellat :)

    ResponderEliminar
  6. Gràcies Enric pel teu comentari, tens tota la raó, allò que s'escapa del camp visual no existeix, a vegades només cal mirar cap amunt per un lloc on estàs acostumat a pasar sovint i descobreixes una paisatge totalment nou.
    Veure si soluciono l'entrellat, em penso que la solució fàcil es preguntar directament a un veí, el dia que passi a prop ho probo...seguiré informant!

    ResponderEliminar
  7. En este caso a lo mejor no es de aplicación, pero algunas veces cuando se deben acometer obras subterráneas (aparcamientos, depósitos, metros...) al límite de fachadas con maquinaria pesada (pantalladoras, pilotadoras...) los balcones "molestan" y deben eliminarse.

    Esto sucede con marquesinas, toldos, máquinas de aires acondiconados, balcones, etc.

    ResponderEliminar
  8. Gracias por el comentario,
    si, lo he visto alguna vez, pero luego lo reponen no?

    ResponderEliminar
  9. Hola David,

    En aquest edifici hi vivien els meus avis, ara els meus pares. A l'any 1992/1993 aquest edifici va patir una remodelació estructural a causa de l'aluminosi. Van posar vingues i pilars nous per reforçar-ne l'estructura. Efectivament la casa tenia balcons. Els van treure perquè era massa costós i complicat arreglar-los.

    ResponderEliminar
  10. Moltes gràcies, Nina. Has resolt l'enigma que em tenia tan capficat.

    ResponderEliminar