viernes, 14 de octubre de 2016

Arquitectura desconeguda: Torre Miralluny (Torre del Moro) ara Aaron House o can Potosí 1852

En la serra d'en Cardona el punt més alt és el Turó del Puig (477,2 m. segons el senyal geodèsic núm. 288124028), en aquest punt s'aixeca una casa antiga o casalot des de 1899, anomenada Torre Miralluny, Torre del Moro, Torre dels Caçadors, Aaron House o, recentment, can Potosí 1852.Es una finca catalogada dins del Catàleg Arquitectònic de l'Ajuntament de Barcelona, la seva fitxa diu qui va ser l'autor, direcció i trets característics:


Autor: Joaquin Bassegoda Amigó (1854-1938)
Aaron House (1899). Camí de Sant Cugat s/n. Camí Turó del Puig 1- Camí del Salze 71

Història: La família Vilaró de Torres amb fàbriques tèxtils a Sabadell, va fer construir aquesta edificació com a pavelló de caça sobre el Turó del Puig. L'extraordinària vista que des d'allí es divisa dóna nom a l'edifici com a Torre Miralluny.
Aquest, pensat com una atalaia, té forma de torre, amb predomini de les línies verticals, i elements modernistes. 
En l'actualitat: Els propietaris, una empresa de detectius privats, aprofita les característiques de l'emplaçament per ubicar-hi antenes de comunicació, cosa que altera la fesomia original.


Segons el plànol topogràfic de l'Area Metropolitana de Barcelona podem contemplar la finca i la torre del Turó del Puig:


És una torre singular darrera del Tibidabo, la seva presència es fa notar ja que la seva posició elevada competeix amb el temple i la torre de Collserola.


1 comentario: