jueves, 26 de abril de 2012

El cas de l'edifici ensorrat...

Passejant per Barcelona em trobo una barana a la vorera molt a prop de la façana d'un edifici, la curiositat m'atrapa i m'atanso per xafardejar una miqueta...
Carrer Lepanto, cantonada amb Avinguda Diagonal
Protegeix l'entrada d'un edifici d'habitatges i els locals adjacents, hi ha un desnivell important.


Aproximadament hi ha un 1,80 m. de desnivell. Per què?


Quan plou molt déu ser un greu problema, encara que hi hagi una bunera de recollida...


Abans hi havia un altre tram d'escala que es va tapiar ja que afectava a la finca del costat.


Façana al carrer. Abril de 2012

Doncs és molt senzill d'explicar, fa falta un parell de plànols antics...aquí tenim un plànol de 1933 del Servei Municipal de Barcelona, on podem observar l'estat d'urbanització de la zona, el carrer Lepanto està molt poc definit, es veuen definides les illes de l'Eixample amb la parcel.lació i algunes amb construccions (són les que porten número de carrer), la Avinguda Diagonal es deia Avenida de Alfonso XIII i passava en superfície el Ferrocarril M.Z.A. (Compañia de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante) que anava fent una barrera per a la continuació dels carrers de Castillejos, Padilla i Lepanto.

Plànol urbanístic de Barcelona. 1933. Situació de l'edifici
En el detall següent es pot llegir la cota topogràfica de la cantonada (16.8 m.), el pendent del carrer Lepanto en aquest tram anava en sentit contrari al actual, també es pot observar la representació d'un terraplé en la cruïlla amb el carrer Diputació.
Està clar que el carrer Lepanto no s'havia urbanitzat, però l'illa s'havia parcel.lat i s'havia construït. Per la Diagonal corria el ferrocarril, en trinxera, ja que a banda i banda existia un desnivell de 1,90 m.

1933. Detall del plànol urbanístic. Cotes topogràfiques.
Amb el pas dels anys, el soterrament de les línies ferroviaries possibilita la continuació de la xarxa de carrers de l'Eixample, encara que en alguns punts la connexió es inviable (cas del carrer Castillejos). En el cas que ens ocupa, el carrer Lepanto aconsegueix l'anhelada continuació, molt abans del soterrament definitiu.
El planejament ja ho té previst i en aquesta cantonada tant enfonsada aixeca la cota topogràfica, les noves construccions s'han d'adaptar a la futura rasant del carrer, l'edifici no es pot adaptar a la nova configuració i queda condemnat....li espera la demolició...
Està clar que abans hi ha que fer una bona planificació urbanística i desprès edificar...sense urbanisme no hi ha arquitectura, encara que les dues són les cares de la mateixa moneda...

2012. Plànol informació urbanística. Cotes topogràfiques


Av. Diagonal  cantonada c.Padilla vista cap a Glòries. Anys 70. 
Av. Diagonal cantonada c.Padilla vista cap a Glòries. Any 2012
Actualització de l'estat de l'edifici. Novembre 2013.

L'edifici enfonsat ja està tocat de mort, s'han tapiat les entrades de la planta baixa i el primer pis per evitar l'ocupació. En la façana es poden veure esquerdes que en la foto de l'abril del 2012 no hi eren, la construcció de l'edifici adjacent les ha produït i sembla que es van reparar.

Façana al carrer. Novembre de 2013

5 comentarios:

  1. Aquestes coses em semblen fascinants!

    Porto temps a la recerca de vestigis com aquest a Barcelona. Fins ara no m'he decidit a publicar alguna cosa. Pots fer un cop d'ull a Barcelona Map:

    http://bereshitbcn.blogspot.com

    Però m'interessa sobretot el Rec Comtal. Estic preparant una guia per poder seguir l'antic traçat a través de les restes que encara es poden veure avui:

    http://el-rec-comtal.blogspot.com

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. miro de enviarte fotos, pero me has de escribir al emilio
      miquelcartisano@hotmail.com.
      podrás hacer un buen trabajo...salut

      Eliminar
    2. Home, Miquel, això estaria molt bé! Gràcies.

      enric.h.march(arroba)gmail.com

      Eliminar
    3. Hola Enric,
      gràcies pels teus comentaris, el teu blog sobre el Rec Comtal és molt interessant...
      ...amb l'ajuda dels plànols urbanístics de 1933 podries identificar més clarament el recorregut de l'antic Rec Comtal, ja que en aquell temps encara estava operatiu...per si no ho saps es poden aconseguir a la pàgina web de l'ICC (Institut Cartogràfic de Catalunya)dins de l'espai de la Cartoteca Digital...secció Col.leccions de Mapes...hi ha autèntics tresors...
      http://cartotecadigital.icc.cat/cdm/
      Sort

      Eliminar
    4. Hola, David,

      Per als detalls ja el faig servir, el plànol de 1933, però en aquesta època el recoregut per l'Eixample (des de la plaça de Les Glòries) ja no és identificable. Per a la resta va molt bé.
      Curiosament, el Rec pasava per darrere de la casa ensorada que descrius en aquest apunt, però en el plànol ja no s'hi veu cap traça, ni tan sols a l'alçada de la Monumental, d'on va haver de ser desviat per construir la plaça.

      Si durant les teves ingacions localitzes res, ja m'ho faràs saber.

      Eliminar